WOUTER VAN LEEUWEN-HELM
BERICHTEN
最近的帖子
| CONTACT

familiewapen Van Leeuwen-Helm

Op 18 juli 2014 zijn ik en Kina getrouwd. Wij hebben allebei niet echt iets met ringen. We hebben wel sieraden, maar die raken we kwijt, of die moeten we de hele tijd af doen, omdat we op een laboratorium werken. Ik heb haar ook ten huwelijk gevraagd met een schoen in plaats van een ring (á la Assepoester zeg maar). Maargoed, als je geen ring hebt, heb je ook geen “en dan nu de ringen” tijdens de huwelijksceremonie. Dat vonden we wel echt jammer.

Dus we zijn op zoek gegaan naar een alternatief. Kina kwam erachter dat sommige mensen een familiewapen onthullen tijdens de ceremonie. Nu is het nerd-gehalte bij ons beide erg hoog. Hebben we Lord of the Rings, Game of Thrones of Harry Potter grijs gekeken? Check. Wel is op de Elf Fantasy Fair geweest? Check. Honderden uren in het spel The Witcher gestoken? Check. Een familiewapen onthullen paste dus precies bij ons!

Familiewapens worden in Nederland geregistreerd bij het Nederlands College Heraldiek. Bij Ons Voorgeslacht, kan je een hoop vinden over Heraldiek. Nu kan je niet zomaar een familiewapen ontwerpen en registreren.Daar zijn regels aan verbonden. Ten eerste moet er onderzocht worden of er in de familielijnen al een familiewapen wordt gehanteerd. Zo ja, kunnen deze wapens samengevoegd worden. Zo nee, dan kan er één ontworpen worden. Maar deze moet uiteraard uniek zijn. Sommige afbeeldingen zijn alleen bedoeld voor koninklijke families. Bestaat een wapen uit kleuren en metalen (zilver en goud), maar mogen twee metalen, of kleuren elkaar nooit raken. Zo zijn er nog veel meer regels. Ik heb praktisch een halve studie moeten doen, om erachter te komen wat wel en niet mag.

Wij hadden geen familiewapen in onze familie (er zijn wel familiewapens voor de Van Leeuwens, maar onduidelijk is of deze ook aan mijn familie gerelateerd is). Dus zijn we zelf gaan ontwerpen. Uiteindelijk wilde we een boom (Kina is een plant) en een leeuw (vanwege mijn achternaam). Dus kwam ik op het idee om deze te combineren. Als je goed kijkt vormen de vier blaadjes aan de boom de ogen en oren van een leeuwenkop. Ik heb een aantal kleuren combinaties geprobeerd, maar hebben uiteindelijk gekozen voor blauw en zilver (uitgedrukt in wit).

Ik heb veel contact gehad met een heraldisch expert. In eerste instantie was het familiewapen goed, maar is op het laatst afgekeurd, omdat een heraldisch tekenaar het wapen niet na komen maken op basis van tekst. Een wapen moet schriftelijk ook vastgelegd worden (ook hier zijn regels voor). Op basis hiervan moet het wapen reproduceerbaar zijn. Omdat de leeuwenkop in de boom, moeilijk was om te beschrijven is het wapen niet opgenomen door het College Heraldiek. :'(

We hanteren het wapen wel gewoon. We hebben het onthuld tijdens onze bruiloft en we zijn er super trots op.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Alle berichten van categorie:
2D | 3D | 4D | Muziek

© 2021 Wouter van Leeuwen-Helm